Season is on!!

Koirien käyttöominaisuuksien kausi 2022 on startannut. Useat hossinglaiset olivat omistajiensa seurana suorittamassa tärkeitä tehtäviä heti kyyhkyn aloituksessa. 

Siinä missä muut ottivat kyyhkyt suuhunsa, sai Junnu edellisenä päivänä vastaan kyyn. Junnun vaisu sekä vetelä olemus ja kuolaaminen huolestutti Kirsiä, joka sitten koiran eläinlääkäriin vei. Lääkärissä ei Junnusta puremajälkiä löytynyt, mutta oireet viittasi kyyhyn. Nesteytystä ja kipulääkettä, joiden voimilla Junnu parani ja muutaman päivän päästä puremajäljetkin löytyi. Junnu 1 Kyy 0 oli onneksi tämän taiston tulos. 

Junnun ja kyyn kohtaamisen sekä Kiiruksen alkaneet juoksut aiheutti sen, että 12.8. Jyväskylän luonnetestiin S-pennuista matkasi vain Sturan. Muru (H.Musa) sai Kiiruksen peruutuspaikan.  Jyväskylään matkattiin tuomareiden takia, jotka siis samat mitkä C-pennuilla Jorma Kerkkä sekä Reijo Hynynen. Reijo vaihtoi paria Jari Keinäsestä muutama vuosi takaperin ja Jari sekä Reijo testasivat Sallin ja sisarukset, P-pentueen sekä Sallin vanhemmat. Kerkkä oli mukana C-pentujen kanssa. 

Sturanin (H.Sensus) testi oli hyvin Sturanin näköinen. Aina, kun oli ärsyke Sturan oli 110-mukana, mutta kun ärsyke loppui tuli tylsyys. Jorma sanoikin, että elämänsä aikana ei ole nähnyt tälläistä koiraa, joka on hermorakenteeltaan tasapainoinen, mutta tempperamenttiltaan erittäin vilkas. Jorma sanoi, että pimeässä huoneessa koira ei varmaankaan itsekään tajunnut, mikä oli hetkittäiset spruttien tarkoitus. Koulutuksellisesti oli mielenkiintoista nähdä, että koira oli "kohtuullisen kova". Sturanin testi oli 191p. Mitkä on kovat pisteet! Kurkkaa linkin takaa tarkemmat osa-alueet

Murun testasi myös Jorma. Murun testi ei paljoa eronnut, tempperamentti oli vilkas, josta ns. korkeammat pisteet ja kovuus oli "hieman pehmeä". Nämä ominaisuudet näkyvät todella hyvin. Muru 205. Murun osa-alueet tämän linkin takaa.  

Olen usein sanonut, mutta luonnetesti pisteitä arvostan. Helpot koirat arjessa on yli 180p, lähemmäs 200p. koiria. Se näkyy. Jyväskylässä pidetään vielä yhdet luonnetestit samoilla tuomareilla tänä vuonna ja sinne paikat sai Junnu sekä Kiirus. 

Paljon on alla olevasta kuvasta tultu. 

 

Syksyn metsästyskausi tuo myös kokeet! Mä koen aina ylpeyttä, mun kaikista kasvateista. Kokeissa käyminen on hieno lisä. Koe on aina koe ja kovin matalalla kynnyksellä monikaan ei kokeisiin, mihinkään koelajiin, uskalla lähteä. On siis hienoa, kun niihin mennään! 

Vesityökokeet ovat aina ensimmäinen osa. Tänä syksynä sen suoritti kaikki ketkä niissä kävi, tällä kertaa ruotsalaiset: Anja & Jimi, Mika & Masa ja Juha & Tuuppa. Tuupan matkasta voit lukea täältä. Anjan ja Jimin kanssa käytiin pari kertaa tekemässä ennen koetta dummy-juttuja. Keväällä yksi ja kesällä yksi. Kevään dummy-reissu kertoi, että treeniä ei tarvita kuin pari vahvistetta. 
Itse opetan aina koiran vesityössä linjalle. Sen jälkeen koira saa oppia vahvemmin kuulo/näkömarkit. Toki em. markit ovat jo niin vahvoja yleensä, että niitäkin koira hyödyntää. Anjan sekä Jimin vesityön näin ollessani koetoimitsija: sinne ja tänne ja se oli siinä. Samalla kaavalla oli menneet myös Masa, että Tuuppa. Näin ollen kolmikko saa mahdollisuuden jatkaa isojen tyttöjen sekä poikien juttuihin. Tänä vuonna siihen haasteeseen kolmikosta vastaa Masa. 

Syksyn SPME-koekalenteri täyttyykin alustavasti useiden hossinglaisten voimin. On ilo nähdä Cockerimestaruudessa, että Derbyssä useita koirakoita ja toki myös aiemmin. Tuuppa sekä Jimi odottavat ensikautta ja ensivuoden Derbyä. Toivottavasti tämä vuosi menee hienosti eteenpäin ja saamme uusia tuloksia. 


Agilityn osalta on menty tasaista tahtia treenien ja kisojen muodossa eteenpäin. Junnu (H.Saluto) aloitti Kirsin kanssa hypäreiltä. Pientä säätöä vielä tehdasasetuksiin ohjaajan osalta, jotka alkavat nyt Kiiruksen (H. Supero) ja Sarin kohdalla asettumaan. Viikonlopun Janakkalan kisoista sloganilla "ei ne nollat, vaan ne palkinnot". Palkintoihin kuuluvilla lahjakorteilla voi aina kilpailla lisää! Muru ei kisakenttiä ole toviin nähnyt ja Karkinkin (H.Piper) agilityura näyttää hiipuvan. Anna kyllä totesi, että molempien rahastoissa alkaa olemaan myös kuvetta agistartteihin. Hyvä hyvä! Karkki haluaa estehypellä. 

Ookken (H.Callis) hyvä nollaputki katkesi yhtä nopeasti kuin alkoikin ja ranking-pisteitä joutuu taas odottelemaan. Lähellä ne usein on, ohjaaja pitäisi toisinaan buutata ihan kunnolla esc-nappulalla, mutta Markon säännölliset treenit ehkä tässä vielä auttavat....ehkä? 

Usein olen miettinyt, että ehkä eniten pitäisi aina muistaa siitä, että on mahdollisuus harrastaa. On koira jolla saa tehdä juuri sitä mitä haluaa. Ja voi tehdä. Onnea ei lasketa menestyksellä, vaan myös arjella. Se pitäisi muistaa huonoinakin hetkinä. Sitten, kun menestystä tulee, niin sitä voi juhlistaa puolet enemmän, kuten Mando! 

Mando (H. Mando) ja Laura kävivät eilen (17.9.) toko kokeessa Porvoossa hakemassa ALO1-tuloksen. Hurjan hienoa Laura sekä Mando. Nyt on mandukaisen 1-putki avattu myös tokon osalta. Oma tokoinnostus jäi varmaan kesään. Tsempataan! 

 

Hossinglaiset jatkavat syksyä passissa istuskellen sekä metsäkanalintuja jahdaten. Osa juoksee pallon perässä pitkin agikenttiä ja toiset kaartaa kartioita hiekalla. 

Tämä syksy osoittanut taas sen miksi on upeaa kasvattaa. On upeaa nähdä koirat siellä minne ne ovat hankittu ja mihin tarkoitettu. On hienao, kun lajit saa uusia aktiivisia harrastajia. Kiitos taas kaikki hienosta kesästä ja mukavaa syksyä jokaiselle. 

Kommentit

Suositut tekstit