Koska teen tätä itseäni varten

En sijoita koskaan narttuja, minusta se on tyhmää ja liian vanhanaikaista. Olen usein huomannut, että tuokaan sijoitusnarttu ei mitään hienoa ole mihinkään tuonut, mutta sana "sijoitusnarttu" vain asettanut sen sanasen, että sitä kuuluu käyttää jalostukseen. 

Olen narttujen omistajilta pentua myydessä kysynyt mahdollisuutta käyttää koiraa jalostukseen? Kerran minulta kysyttiin, että mitä tämä tarkoittaa? Sanoin, että "olemme toistemme hyviä ystäviä vuosienkin päässä, meillä on molemminpuoleinen luottamus sekä ajatus siitä, että koirastasi sinäkin voisit ottaa pennun. Jos annat koiraasi jalostukseen saat siitä pennun hinnan takaisin tai pennun itsellesi". Näin sanoin myös Tealle sekä Ollille, kun Moccaa hankkivat. 

Anjan pyytäessä apua käyttiksen hankkimisessa vuosia sitten, etsin koiraa Anjalle sen pohjalta, että saan uusia tuulia suomalaiseen käyttiskasvatukseen sekä sukutaulua, jossa on todistetusti hyviä koiria. Tiesin jo hyvän yhdistelmän löytyessä mihin Jimin tulen yhdistämään ensisijaisesti: M-pentuihin.  

Harvemmin katson koiraa yksilönä, vaan katson koko pentuetta. Minulle ei merkitse niinkään nartun menestys, vaan mitä muut yksilöt ovat myös. Koko M-pentue meni pitkälti ensikertalaisille. Muru ja Mocca olivat koiria ainoita joissa metsästystä oli harrastatettu spanielilla aiemmin. Ensikertalaisia oli useita, esim Laura jolle meni Mando. Mandosta tuli käyttvalio viime viikonloppuna. Tupla VOI-1 tuloksella. 

Kaikki M-pennut on olleet äärimmäisen helppoja kouluttaa perusasioihin. Niissä kaikissa on kova moottori, mikä tekee niistä myös sikoja - äitinsä kaltaisia. Pikkurillin saadessaan, vievät koko ihmisen, joten koulutuksen on oltava aika systemaattista ja määrätietoista. Niiden oppimiskyky ja kehittyminen on ollut kovaa. Tästä esimerkkinä näkee Lauran ja Mandon; ihminen joka ei ollut dummyja nähnyt, saatikka riistaa ja vuoden sisään teki neljä voittaja 1-tulosta. 

Samaa tulosta tuottaa Jimi. Vuodessa näin Jimin pari - kertaa. Kerran hoidossa viikon. Heittelin laiturilta paukkunoudon tavoin dummyja veteen. Käytin muutaman kerran treenissä Ensimmäisestä kokeesta AVO1. Ei siis kovin paljoa pään raapimista. Seuraavassa kokeessa yli rajojen ja ulos. Niin sitä pitää! Liian kilttejä me ei haluta, äärirajoille joissa järki mukana. Helppoa koulutusta, mutta kovaa käyttöä ja moottoria. 

Sellaisista minä tykkään. Siksi tämä ja siksi minä otan itselleni nartun - Ompun - toivottavasti sen mitä voin jatkossa jalostaa. Olen jo uroksenkin sille löytänyt. 


Rakenne tulee olemaan mielenkiintoinen. 

Jimissä ei ole mitään urosta. Nartuksi sitä luuli Darren sekä Paul. Fucking Bambi. Ymmärrän ja tajuan. En minäkään sen ulkonäöstä tykkää. Agiltiy ihmiset tykkää. Kevyt  ja hyvin kokoava. Jimin sisarukset olen nähnyt, vähän kivemman näköisiä. M-pentujen ulkokuori on mitä tahansa maa päällään kantaa. On sotanorsua äitinsä tavoin ja dummy-laukkuun tungettuja pieniä spanieleita. On Bambi-sääriä, kuten Mocca. 

Aina kysytään minkänäköisiä niistä tulee. Paha sanoa. Toivon, että neljä tassua, joilla mennään lujaa, kroppa joka kestää rajua käyttöä sekä pää jossa on perusasetukset kohdillaan. Verkkokauppa.com:stä voi aina ostaa lisäasetuksia jos edelliset loppuu tai hajoaa. 

Jimi on yksi suomen eniten tutkituista koirista. Koko luusto on pelkkää priimaa ja päälle tehty myös laajat geenitutkimukset. Mocca on perustutkittu enkä enempää tutki, kuin silmät. 

Molemmat koirat tekevät agilityä. Ne kestävät lajin fyysisyyden. Agilityssä näkyy Jimin helppous kouluttamisen kohdalla, Moccassa loistaa vauhti ja sen tuomat vaaralliset tilanteet mitkä näkyvät useissa kasvateissani. Ei himmailuilla, vaan taidolla ja vauhdillla, Vauhti korjaa myös virheet. 


Tästä yhdistelmästä on hurjat kyselyt, olen yllättynyt itsekin. Agilityyn näitä ei myydä. Kaikessa helppoudessa ovat molemmat kovia tekijöitä, jotka tulevat hulluiksi vain agiltiytreenistä. Ne tarvitsevat normaaliin tapaan johdonmukaisen metsästys treenin. Niitä ruokkii tekeminen, vaikka ahneita ovatkin. 

Odotan yhdistelmästä koirien keskinäistä komboa jossa näkyy kouluttamisen helppous, mutta Karkin sekä Morganin takaa nousevat ominaisuudet missä mennään eikä meinata. Näen tämän yhdistelmän mielenkiintoisena ja odotan niitä asioita mitä minä haluan omiin sukulinjoihin. Toivottavasti Sinäkin tykkäät. 

trialmating

Kommentit

Suositut tekstit