Ja sitten kovaa ajoa

Oikein ihanaa kesäkuuta. Lauantai ja aika herättää blogia eloon. 

Olen aiemmin jo sanonutkin, että Hossing on hieman siirtynyt instagramin puolelle ja tänään, kun mietin vielä vähän lisää, niin ehkä se onkin Hossing arki mikä sinne liikkui. 

Meillä on tapahtunut kuitenkin ihan hirveästi asioita, vaikka edellinen postaus tulikin vasta huhtikuussa joten on aika kirjoittaa ajatuksia sanoiksi. 

Täytyy myöntää, että tykkään itsekin lukea näitä kirjoituksia jälkikäteen.....

Toukokuun alku alkoi Ruotsin reissuilla, kun Wasalinella puksuttelin Vaasasta Uumajaan hakemaan ensimmäistä Ruotsin vahvistusta. 

Olen usein sanonut, että teen "sukutaulu" jaloststamista. Monille sukutaulu-jalostaminen on todella kapeakatsoista ja olettamuksena on(kin) että katsotaan koiria, joiden takaa löytyy meriittiä ja tuloksia. Ehkä kyllä, osaltaan näin - miksi möisin koiria kokeisiin, että kisoihin jos uros/emä linja ei ole kokeissa palkittuja? Mistä pystyn sanomaan että koirat ovat hyviä jos niitä ei ole kukaan nähnyt? Mistä tiedän, että mikä moottori niiltä löytyy agilityyn tai tokoon, jos niitä ei ole metsästyspuolella koepalkittu. Valitettavasti nämä asiat kulkee käsikädessä. Röyhkeys sekä itsevarmuus tuovat vauhdin. 

Toinen asia mikä sukutaulu-jalostamisessa jää usein piiloon on ne ominaisuudet mitkä jäävät sukutaulun sisään. Olin hämmästynyt, kun aloin lukemaan erään rodun facebook ryhmästä pyynnöstä olla käyttämättä allergia, mahavaivoisia tai luonnevikaisia. Olin oikeasti järkyttynyt, että niinkin pienessä rodum populaatiossa on tehty jo "niin paljon töitä" että nämä ominaisuudet on saatu esille! Muutamilla jalostuvalinnoilla ja niiden jatkamisella tästä on tullut riesa. 

Jaksan aina järkyttyä, kun käyttölinjaisista puhuttaessa pennun kyselijät ensisijaisesti toivovat sosiaalista ja hyvä hermoista koiraa. Monet eivät ymmärrä, että sukutaulujalostamisessa nuo em. kriteerit jätetään huomioimatta, koska mikäli ne ominaisuudet puuttuisi, ei niitä koiria olisi edes sukutaulussa. 

Ruotsin tuonneilla on tarkoitus myös vahvistaa luustoa. Ruotsi ja UK kulkee käsikädessä, Ruotsalaiset käyttävät brittikoiria ja tuovat brittikoiria itselleen ja ruotsalaiset kisaavat vastaavilla säännöillä. Me suomalaiset säädetään omilla SPME-säännöillä, jotka valitettavasti antavat saumaa kaikille "että ei tulisi pahamieli". Ruotsin Pevisat ovat lähellä Suomea ja ruotsissa on myös sääntö, että D-luustoista ei saa käyttää jalostukseen. Suomessa sen saisi astuttaa A-luustoisella. On siis paljon ominaisuuksia sukutaulussa mitä hyödynnän, ruotsalaiset kasvattavat hieman samalla idealogilla, kuin itse. Ollaan siis yhtäpataa! 

Ensimmäisenä Suomeen tuli Jimi Vaasasta. Hunters Guilds Guts and Glory

Jimi on Anjan koira. Nimellisesti se on nimissäni koiranetissä, jotta saan luuston tutkittua sekä mahdollisen jalostuskäytön, muuten se on Anjan. 

Anja soitti alkuvuonna ja kyseli käyttölinjaisista. Ehdotin "yhteistyötä" koska Anjan olen tuntenut näyttisajoista Maunulan ATD:n agilitykentältä asti ja yhteisiä hetkiä ollaan saatu usein viettää. Anja on aivan käsittämättämän hyvä koiran kouluttaja ja mahtava persoona. Jimi pääsisi siis hyvään perheeseen sekä lähelle minua, vajaa 20km päähän. Jimi on nyt vajaan kuukauden aikana esittänyt jo todella kivoja ominaisuuksia koulutettavuudessa ja ominaisuuksissaan. 

Jimi tulee tekemään ajanmyötä agiltiyä Anjan kanssa ja metsästyspuoli tulee olemaan minun.


Toinen ruotsin porukka tuli muutamia viikkoja myöhemmin Kennel Merylista. 

Merylistä oli tuotu Suomeen hyviä koiria aiemminkin, onhan Sallin äiti ja isi molemmat Marialta. Maria oli innoissaan, kun kyselin ja kuten kaikki tietää, niin Tiina ja Juha pennun Merylista saivat myös. Tuuppa meni Ouluun ja Masa Mika Jyrköselle. Masan ns. yhteisomistajuus on samanlainen kuin Jimilla, toki Mikasta ei taida olla agiltiyyn ja metsästyksenkin hoitaa itsenään eli mielenkiinnolla seuraan Masan elämää! 

Masakaan ei laukkuaan kovin pitkälle pakannut, vaan melkein Anjan naapuriin. 

Masan ja Tuupan matkasta voit lukea Tiinan blogista Näidenkin sisarusten matka halki koronan oli onneksi onnellinen ja molemmat ovat ansainneet paikkansa perheissä, niin kaksi-, kuin nelijalkaisten parissa! 

Mahtvaa tälläinen yhteistyö. Masasta ja Jimistä päivitän säännöllisesti myös IG:n puolelle kuulumisia sekä laitan tännekin omat sivut. Tuntuvat, kuin olisivat omiani. 

--------------------------------

Toukokuun 11.päivä aloitettiin myös luustokuvaaminen S- ja M-pentujen osalta. 

Jokainen joka minulta pentua ostaa tietää riskin olevan ja vaikka sitä terveys edellä aina menee, voi arpaonni heittää, välillä aika pahastikin. 

S-pennuista Kiirus kuvattiin kaiken osalta mitä voi vain kuvata. Sarilla ollut huonoa tuuria loukkaantumisten takia, joten kuvatun koiran kohdalla on helpompaa sitten miettiä mikäli koira kipuilee, että mistä syytä lähteä ensiksi etsimään.  

Tulokset yllätti positiivisesti kaiken skeidan jälkeen mitä on ollut. Olen todella tyytyväinen mitä tuli! 

Junnu tuli BB ja 0/0 kyynäreinä. Lisäksi selkä kuvattiin puhtaaksi.


Kiirus sai samat kuin Junnu BB, 0/0 polvet sekä kyynäreet ja puhdas selkä. Lisäksi kuvattiin myös olat ja ne siistit. Tämä siis tarkoittaa Kiiruksen mahdollista jalostuskäyttöä. 
 

Sturanin kuva on valitettavasti vähän pieni...

Hossing Sensus, Sturan tuli DD luusto ja 1/0 kyynäreet. Noora on jalatmaassaihminen eikä tulokset Nooraa haitanneet. Kovaa ajoa!  

Mocca kuvattiin viimeviikolla ja Mocca sai AA ja polvet sekä kyynäreet 0/0 !! Todella kovaa ajoa! 

Ja sitten kuvattiin myös Muru, joka sai CC, polvet ja kyynäreet 0/0 ja selkä puhdas. 


Näillä mennään tosiaan eteenpäin ja kovaa ajoa kaikkiin! 
Meillä on käynnissä tällähetkellä vesitöihin treenaamiset sekä agi ja toko. 

Seuraavaan!

Kommentit

Suositut tekstit