WT - working test

 

Working test - on koemuoto, jossa testaaan noutajien metsästysominaisuuksia. Koemuodossa ei käytetä riistaa, vaan noutoesinettä (dummy). 

Viimevuosien aikana WT on rantautunut entistä enemmän spanielipuolelle - mikä on osaltaan todella hienoa! Paras puoli tässä on, että hallittavuus koiraan paranee, sillä WT on puhtaasti koulutettava asia.  

Urosvalintoja miettieässäni, Suomessa olevista käyttölinjaisista (uroksista) on todella vähän dataa. Yksi iso-osa on, että koirat eivät käy kokeissa ja näin ollen koirista ei ole mitään näyttöä. 

Iso-osa siihen on, että koiria ei pysty käyttämään kokeissa, koska kontrolli puuttuu ja näin ollen virheiden sattuminen on varmempaa ja omistajat/ohjaajat tiedostavat asian. Helpompi siis käyttää koiraa vain käyttännön metsästyksessä, jossa ketää ei kiinnostaa koiran menemistä paukkuun tai perään. 

WT koe/testimuotona on puhdasta hallintaa mikä auttaisi myös koiraa viralliseen metsästyskoesuoritukseen. 

 

Viikko sitten Metsästysspanielit ry. järjesti perinteisen kesäleirin. Tälläkertaa iso-osa leirin koulutuksista olikin WT:n tähtäävä ja sunnuntaina pidettiin epävirallinen WT-koe spanieleille. 

Hossing - lapsista Mutku (Carus) ja Bertta (Crisis) ilmoittautuivat leirille. Itse olin leirin Leipuri Hiivana, mutta onneksi pääsin näkemään hienoja suorituksia molemmilta koirilta. Sää suosi koko viikonlopun ja seura oli mitä parasta <3 

Leiri antoi molemmille koirille hurjasti taas vinkkejä sekä ideoita treenaamiseen sekä niiden variaatioihin. Eniten olin innoissaan Bertan taidoista, sillä montaa kertaa (alle 5) ei yhdessä olla koko 1,5v aikana treenattu. 

Uusille pennun omistajille annan aina vain yhden ehdon: älä treenaa mitääm muuta kuin hallittavuutta ennen yhtä ikävuotta. 
Tuo pyyntö kantaa todella hyvin hedelmää. Heini huomasi sen todella hienosti viikonlopun aikana ja myös Kaisalta olen saanut samaa palautetta. 

 

Lauantaina Bertta kuuli ensimäisen haulikon äänen. Se hienosti pysähtyi (ilman mitään pilliä, käskyä) haulikkoon ja meni luvalla noutoon walk-up:ssa (rivissä seuraamista, luvan kanssa määrätty koira noutoon). Bertan seuruu myös täysin noutajatasoista <3 

Hakua teki ensimmäisiä kertoja lauantaina Juhan treenissä. Se pysähtyi myös haun aikana ja teki nätit, suoraviivaiset ja nopeat noudot markkeerattuihin dummyihin. Sokot ja linjat ovat Bertan heikkous, mutta näissä kahdella näkyy myös treenaamattomuus. 

 

Heini ja Patrik ovat tehneet todella hienoa työtä Bertan kanssa! 
Bertta on hyvin äitinsä kaltainen, kiltti koulutyttö ja nyt viikonlopun jälkeen (Maurikin kävi hoidossa) huomaa todella hyvin kuin täydellisesti pentujako 7-viikkoisina meni. 

Bertta on koonsa puolesta pienin, Mutkukin ehkä meni vähän ohi. Se on hyvä noutaja, mutta tarvitsee tukea ja opetusta. Ei siis todellakaan tee omavalintaisia päätöksiä. Koulutettavuus on todella helppoa! 

Sunnuntaina koulutettavuus tuli Bertan WT-kokeessa näkyviin. Ne mitä treenattu meni täydellisesti, mutta ne mitkä osat jääneet vähemmälle, tuli pistemenetyksiä. 

Syksyksi treenilaukkuun tuli kaislikkonoudot sekä ohjatut, sokkolinjat. Tulevaisuudessa sokkolinjoja (markkeerattomat noudot) ei spanielin kanssa tarvitse niinkään tehdä, mutta hyvä opettaa!! 

 

Mutkusta ei puhti loppunut viikonlopun aikana! 
Mutkussa yhdistyy Ookke ja Mauri tehokkaasti luonteen puolesta ja Bertta koon. 
Mutkun, kun lähettää noutoon, dummy saattaa jäädä matkalle juoksuvauhdin ollessa hieman tehokas, mutta sinnikkyydellä Mutku dummyt paikantaa ja löytää. Tyhjin suin ei Mutku reissuista palaa. 

Mutkun kanssa treenattu tavoitteelisesti alusta alkaen ja työn tulos myös sen tasoista. Sunnuntaina WT-kokeesta Mutku nappasi viikonlopun nuorimpana (bertan) koirana tasokkaat pisteet, olleen ALO-luokan toiseksi paras 90. pisteella (virallisessa WT-kokeessa olisi ollut ALO 1-tulos) häviten vain reilusti vanhemmalle ALO-luokan koiralle. Koiria oli sunnuntaina sen verran vähän, että VOI-luokan koirat kisasivat samassa sarjassa ja vain Laurin Gitta kipusi ALO-koirien eteen. Mutku siis kolmas! 

  

Mutkun kovalevy on kovassa käytössä ja dataa lisätään jatkuvasti! Mutku osoittanut olevansa mainio  pieni spanieli <3 Uskoisin Tiinan ja Juhan olevan samaamieltä. 

 

Kesäloma alkoi myös Nummisissa. 
Sukua saapunut hoitoon. Mukavasti mahtuvat kaikki samankaton alle, etelän pojilla hormonit pääsevät käyntiin vasta loppua kohden, mutta alkuun kaikki sujuvaa!

Ensi viikonloppuna suuntaamme Joroisille, kun Suomeen saapuvat briteistä Andy & Fiona Robinson. Karkki & Ruu menevät kouluttaututmaan. Todella innoissaan siitä, että juuri kyseiset koirat ovat Andyn ja Fionan tarkkojen silmien alla, sillä on mielenkiintoista nähdä mitä heillä on tarjota näille melkeimpä täydellisyyttä hipoville koirille. 

Sunnuntainen WT-koe olisi ollut molemmilla tehtävissä vasemman tassun pikkurillillä, sen verran hyvin ovat koulutettuja, "Top line" - koiria. 


Kommentit

Suositut tekstit