Luonnetta ja rohkeutta triplasti sekä vähän lisää

Hyvä luonnetesti kertoo mielestäni koiran olemuksesta sekä ominaisuuksista enemmän, kuin koiran kanssa harrastetut vuodet. Hyvä luonnestesti antaa koiran ohjaajalle tietoa koiran oikeasta luonteesta sekä mahdollisista, tulevista koulutukseen sekä perusarkeen tulevista haasteista.
Luonnetestissä koiran kuuluu tehdä omat ratkaisut; yksinään - ilman omistajaa.

Luonnestesti kuitenkaan ei ole kovin yksiselitteinen ja helppo.
Olen perheen belgianpaimenkoirat testauttanut melkein vuosikymmen sitten, mutta vasta Sallin testi avasi itse luonnetestin ja sen tuoman tuloksen. Luonnestestin saa siis monella tapaa menemään pieleen...

Yksi luonnetestissä vaikuttava tekijä on itse testaaja. Testaajalta vaaditaan laaja-alaista koirakokemusta sekä koiranäkemystä, mutta varsinkin koirakohtaista ymmärrystä; kuinka käsitellä koiraa, kuinka saada koirasta irti sen todellinen luonne, mutta kuinka testata koiraa, kuten kuinka mennä koiran eteen uhkaavasti saada koirasta pelko irti, mutta kuinka heittäytyä uhvaana tilanteen jälkeen koiran ystäväksi. Koko testi pitäisi kulkea käsikädessä ja koko testin pitäisi antaa koiran ohjaalle tieto tulevaan.

Hyvä testi-ikä esim. egoilevalle urokselle on heti 2-vuotiaana.
Tässä linkki hyvään ja kattavaan esittelyyn luonnetestistä.
Tässä linkki vielä osa-alueiden tarkoitukseen.

Huhtikuun lopulla tehtiin Annan kanssa roadtrip Haapavedelle.
Saatiin Annan kanssa koko Sallin P-pentue iskänsä kanssa samoille tuomareille, Samoja tuomareita metsästettiin ympäri Suomea ja kiitos jollekin hyvälle karmalla, sillä ei tarvinnut Pelloon asti ajaa, vaan Haapavesi tarjosi samaa myös!

Sallin testaajina toimi kaksi huippu koira-ammattilaista: Jari Keinänen (koirakoti Koijari) sekä Reijo Hynynen. Molemmat pitkän linjan palveluskoiraharrastajia sekä koirakouluttajia. Molemmat vielä vissii alkuperäiseltään työltään poliiseja, joten tiukka olemus ja ystävällinen luonne pääsivät näkyviin!

Testissä testataan urokset ensiksi (narttujen hajujen takia), joten Morgan (Meryl Crips) pääsi ensimmäisenä huvipuistoon!




 
Morganin siru oli hukassa ja tuskan hiki kävi.... 

Morgan oli juuri sitä mitä ajateltiin! 
Rohkea kaveri, joka ei ihmistä ongelman ratkaisuun tarvitse. Taisteluhalua Morganista ei saatu ulos, joten miinupisteiden jälkeen Morganin tulos oli +176p
Jari sanoi testitulosten läpikäymisessä, että tämän koiran koulutuksessa on varmasti haastetta ja niin kyllä on!! Erittäin Markon näköinen tulos!!  

....

Seuraavaksi laitettiin Anna sekä Ruu. 
Kysyin Teemulta vuoden alusta, että pääseekö Ruu huvipuistoon! Pääsihän se! Testin tuloskin osoitti, että Ruu on yksinään yhtä tehokas ja toimiva pakkaus ilman Teemuakin :)

 

 

 


Ruun mielestä testin olisi voinut käydä toisenkin kerran, Ruusta oli oikein mukavaa ja mielenkiintoista! Ruun testi näytti parhaimmillaan sen, miten koiran luonne muuttuu sekunnissa! Muriseva spanieli muuttui sekunnissa iloiseksi, häntäänsä heiluttavaksi kaikkien kaveriksi! 
Ruun testitulos antoi numerot hienolle, tasapainoiselle je toimintakykyiselle koiralle! 223p. 

.... 

Anna jatkoi Ruun jälkeen huvipuistoa Karkille. 
Eräs henkilö multa kysyi kerran: "sano Sanna käsi sydämellä, että onko näistä kolmesta kukaan vinkunut koskaan" Ei ole vastasin. Ja voisin vastata uudelleenkin samoin. Edes luonnetesti ei antanut kenestäkään ääntä. 

 

 

 

 


Jos Ruulla oli mukavaa, niin oli Karkillakin! Karkki otti vastaan yhtä voimakkailla reaktioilla kaiken mitä isosiskokin. Reaktiot Karkissa olivat voimakkaat ja pisteet hipoivat lähes samaa: 221p. 

....

Hiilin tulos yllätti. 
Hiili on eniten isänsä kaltainen - tai niin ainakin on ajateltu. Hiilin itsenäinen toimintakyky arjessa ja hieman v-mäinen olemus on hyvin erilaista kuin mitä siskoillaan. Kuitenkin Hiili osoitti olevans samaa kastia siskojensa kanssa. Hiilillä huvipuistossa oli hauskaa, mutta laumassa eläminen - äitin siipien suojassa on ollut turvallista ja mukavaa!! 


 

 

 

Hiili oli luonteeltaan siskojensa sekä isänsä välimuotoa. Siinä missä siskot olivat kovia, Hiili oli hieman pehmeä. Hiilin reaktiot meni vähän hitaamminen eteenpäin :D Hiilin pisteet 205p. 

Kaikki kolme + yksi olivat ymmärrettävästi muokaus laukausvarmoja.

...

Urosten ja narttujen testin välissä käytiin lenkittämässä läheisellä lammella koko porukka eli:
Morgan, Salli, Ruu, Hiili, Karkki, Muu, Miksi, Mutku, Ookke sekä Mauri.

Huikea porukkaa hienoja koiria! Ei murinaa, ärinää, ei vinkumista ei huutamista. Hiljaisuutta. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita! Hienoja koiria! 

 

 

Kommentit

Suositut tekstit