Läpi tunteiden kirjon

Kasvattajan onni koostuu onnellisista kasvatinomistajista.....no just joo.
Perinteistä soopaa....todellisuudessa onni koostuu toimista koirista joista saatu jalostussuunnitelmia miettiessä ne ominaisuudet esiin mitä yhdistelmän tavoitteena on ollut.

Jokainen kasvatinomistaja on jossain kohtaa tyytyväinen pentuunsa ellei nyt ihan "susipaskaa" ole itselleen saanut. Noh, siinäkin kohtaa jalostuksen tulos ei ole ollut sitä mitä haettiin, jos puutteita ilmenee. Olenpa mä julma sanoissani, mutta näin se vain menee.
...toki pitää sen verran lisätä, että suomalaisilla tapana pitää koiristaan hyvää huolta ja tykätä vaikka minkälainen olisi....

Käyttökoiria kasvattaessa käyttöominaisuudet pitää tulla esiin. Kuka käyttökoiria kasvattaisi jos pääominaisuudet jäisi uupumaan. Kuka hirvi- tai ajokoiraa jalostaisi jos sukutaulussa olevat koirat ei hauku....?

Kasvattajan onni kasvaa, kun kasvatti menestyy.
Se triplaantuu, kun kasvatti menestyy lajissa joka on vähän huuhaata vielä omistajalle.
Lajeina agility tai toko on puhtaasti koulutettavia laji, johon perimällä on merkitystä hyvin vähän. Se, että kokoaako koira itsensä hypylle tai miten vaihtaa laukkaa juoksukontakteissa on treenin tulos. Se, että säilyttääkö koira korkeanviettinsä agilityradan ajan, vuosien ajan, on perinnöllistä.

Kasvattajan onni oli jo aika tapissa hossinglaisten osalta kolmisen viikkoa sitten.
En osannut silloin ajatella, että se menisi yli rajan vielä viikon kuluttua.
Tunneskaala oli päätähuimava.

Ehkä pientä huijauksen tuntua oli, kun Annalle ja Heikille totesin Merijärven olevan "ihan lähellä" Kulmalan tilaa. Eivät ehkä tajunnet katsoa kartasta, kun ilmotin heidät kokeeseen.
Saivatpahan kivan reissun yhdessä. Tästähän tuli myös sellainen lentävä slogan "avioparista": "ei ne ole pariskunta" - "ai ei??!! Ei menis meillä läpi".

Perjantaina jahtia, ekat riistapudostukset ja lämpimät riistat Karkille (Hossing Piper) ja Hiilille (Hossing Pax) tilanteita joita Salli vähän paikkaili Hiilin leikkiessä sikapossua :)

Illaksi Merijärvelle...viiden tunnin matka....pikkukeikka!!

Merijärvi, Timo Ritola ja Petri Karlsson tarjosivat Annalle ja Heikille loistavat tilanteet ja mahdollisuudet kahden kokeen verran.

Anna oli lähellä jackpottia Merijärvelle. Lauantaina AVO-1 80p. jolla siirto voittajaan ja sunnuntaina VOI2 70p. Lauantaina pitkät erät, hyvät riistatyöt avo-luokan koiralle. Sunnuntaina koirassa vielä puutteita 1-tulokseen vaikka riistatyöt kunnollisia.

Hiili liikkui Heikin kanssa hiilivoimalla mennen perään molempina päivinä, joista tuloksena AVO2-tulokset 67+68p. Toki myös pysähtyi, mutta toisissa riistatilanteissa teki peräänmenot. Joku saattaa Hiilin kohdalla sanoa, että kouluttaminen jäänyt vaiheeseen, mutta ei ole jäänyt. Hiili on koira joka nostaa egonsa ylös. Ei tarvi kuin yksi ilta istua sen kanssa kaksistaan sohvalla, ni voila. Ego nousi juuri ja sen myötä kunnoitus kaikkea kaksijalkaista kohtaan. Jos Hiili osaisi, se näyttäisi keskisormea ja huutaisi mennnessä "moro, nähdään kohta, haen linnun" Hiili on aina nauttinut vauhdikkaasta menosta, sen takia sillä onkin yksi suomen parhaista cockerihauista.
Hiili kohdalla toteutui Sallin ja Morganin yhdistelmän visio: vauhti ja röyhkeys. Mitä v-mäisempi on koira, sen parempi on käyttöominaisuuksiltaan. Pehmeästä koirasta ei ole hyötyä.
Olen aina ollut sitämieltä, että cockeri ei ole perhekoira ja Hiilin kohdalla tämä pitää paikkansa, ainoa vain että meillä ei koirat elä tarhassa vaan arjessa ja mukana. Suhde koiraan vaan pitää olla balanssissa.

Otettiin viikko taukoa ja Sako-Beretta pisti hossinglaisten elämän uudelle levelille.
Kellot tikittää ja voittajat juhli ja odottaa.

Tilastot on kivoja, joten rivitetään:
Tuomarit: Aidan Patterson ja William Megaughin

Äiti Salli, Fieldlan Eager
LA VOI-2 73p. tuom. AP
pitkiä riistattomia eriä, joissa haku jäi mielestäni puutteelliseksi. Yksi ok perusriistatyö ohjatulla noudolla ja yksi toisen koiran pudotuksesta noudettu markkeeraamaton nouto.


SU VOI-1 85p. tuom. WM
tasan 30min erää, joiden aikana kaksi riistatyötä. Haku piti koko erän ajan ja olisimme tuomarin kanssa toiveetkin Sallille riistatyön. Hyvä tottelevaisuus.



Tytär Hiili, Hossing Pax (ohj. Sanna)
SU AVO-  Tuom.WM
aivan järjetöntä hakua!! vauhdikasta ja maastonkattavaa. Haku arvostelu 10!! Kun ensimmäiselle luoville laitoin, tajusin että kovaa mennään ja se kostautui, kun riistatilanteessa otti peltopyyn pomppiessa matkaan tyylikkään peräänmenon



Tytär Ruu, Hossing Primus
LA AVO-2 60p  , tuom. WM
väliinjättö, jota Teemu ei nähnyt....kuten ei varmaan moni muukaan. Hienoja riistatöitä.



SU AVO-1 94p. ja siirto VOI-luokkaan
Päivän paras ja Sako Beretta neljäs.

Tämä oli Teemulle & Ruulle ansaittu. Ovat yhdessä tehneet paljon, joten hieno palkinto kuljetusta matkasta. Tuomari piti päivän parhaan koiraan valintaa sillä, että koira metsästi kokoajan (oli tyhjää tai riistakenttää), mutta tiivisti haunsa ja toimi intensiivisemmin riistan lähetyessä. Useita riistatilanteita, jotka menivät oppikirjan mukaan.



Tytär Karkki, Hossing Piper

LA VOI-2  73p. tuom. AP

Karkki oli viimeiseen riistatyöhön asti 1-tuloksessa kiinni. Ohjatussa noudossa Anna työskenteli "löysin rantein" ja antoi koiran valita itse suunan. Toisella yrityksellä pysäytys oikeaan paikkaan kertoi linnun suunnan, josta suoraviivainen nouto.



SU VOI-1 90p. ja tiktak!! tuom. WM
Päivän kolmas ja Sako Beretta 2018 3
Anna otti edellisen päivän ohjeista vaarin ja pisti Karkin toimimaan toivotulla tavalla. Useita riistatilanteita, hyviä noutoja ja loistavaa hakua. Siitä heille ansaittu ykkönen ja Sako-Beretta 2018 kilpailun kolmas sija.



Koko pentue edustettuna. Kasvattajan ilo & onni.
Tunneskaalan kävin läpi niin koiran omistajana, ohjaajana kuin kasvattajankin.
Anna, Teemu ja Heikki ansaitsevat halaukset koirien kanssa tehdystä työstä, luppakorvista, jotka taisivat astua menestyksen makuun ja ovat onnellisia saadessaan tehdä töitä.

Kiitos myös Tiinalle ja Juhalle viikonlopusta ja yhteisistä hetkistä.

Kommentit

Suositut tekstit