Se oli siinä!

365 päivää takana ja joka vuosi, vuoden eka päivä kirjaan sen pakettiin. 

Kolme ensimmäistä hossing-vuotta oli helppoa: oli vain kolme. Kirjattiin mitä teki Ruu, Hiili tai Karkki. Vuosien myötä hossinglaisten lukumäärä on kertaantunut useasti joten viimeisten vuosien aikana tästä on tullut isompi pläjäys jossa vuoden menestys kirjataan muistiin. Tänäkään vuonna en tee poikkeusta, tapojen orja. Näitä tuloksia kirjattiin tänä vuonna huikea määrä. 

Näin jälkikäteen mietinkin että "miten me oltiinkin niin aktiivisia?". Vuoteen mahtui agilityä, tokoa, metsästyskokeita, luonnetestejä, pari näyttelyä sekä jopa yksi palveluskoiralaji. Näistä muodostui ladyjen kanssa huikea vuosi, jota fiilistellä jälkikäteen. 

Yleensä tulokset nousevat kaikessa ylimmäisiksi, näkyvähän ne kaikille julkisesti. 

Minulta suurin osa ostaa koiran tavoitteelliseen harrastamiseen ja siksi onkin hienoa, että ihmiset pystyvät tuloksia tekemään. Kuitenkin tulosten(kin) tekijä on arjessa kotikoira/lemmikki. Hienointa tässäkin vuodessa oli että jokainen hossinglainen on saanut elää perhe-elämää, harrastaa muutenkin kuin koiranetin tuloksissa ja nauttia elämästä. 

Terveys pysyi kaikilla kasassa, isompia lääkärikäyntejä tuli kaksi kun Sulo kastroitiin ja Hiilistä poistettiin sukka. Silmähaaverit hoidettiin Sturanilta sekä sivutuote Masalta. Koiria ei tarvinnut käyttää kuin tarkastuksessa hierojilla/fyssareilla/osteopaateilla. Näiden kilometrikulutuksilla sekä vauhdilla onkin aina välillä ihmeellistä, että vekkejä suurempia vammoja ei tule, ei edes epäpuhdasta liikettä tai jumeja. Kovaa tekoa sanoo Salli. 

Luustokuvia tehtiin usealle niin kotimaiselle, kuin ulkomaiselle. Selkä kuvattiin laajasti Murusta. Kovaa ajoa ihan jokaiseen!

Metsästys:

Tähän kohtaan on pakko vähän ottaa historiaa pohjalle. Vuonna 2012, kun sain Sallin ja 2013 käydessäni ensimmäisen kerran Tuomo Kotasaaren (Kennel Snow Wood) pitämällä leirillä koskemassa elämäni ekaa kertaa dummyyn Tiinan ja Juhan pyynnöstä, päätin että haluan olla samanlainen kasvattaja kuin he. 

Vuosien mittaan seurasin lisää heitä, näin muita ja opin käyttisten kouluttamisesta jotakin. Minusta ei tullut samanlaista, mutta jotain jäi mieleen, sillä tämän vuoden koekäynnin tekijöistä suurinosa ovat olleet samassa tilanteessa kuin minä 2013, kukaan ei ennen koiraa ollut koskenut dummyyn eikä kukaan ollut omistanut metsästyskoiraa, saatikka kouluttanut sitä. Silti he takoivat niin kovia tuloksia, että vuoden tulokset toivat lisäksi minulle kunnian olla ensimmäinen joka vastaanottaa Rotuyhdistyksen Vuoden Metsästyskoira kasvattaja palkinnon. 

SPME-kokeisiin kouluttaminen ei ole kovin rakettitiedettä, ehkä enemmänkin kurinalaisuutta. Minähän en treenaa juurikaan. En siis pakkaa dummyja laukkuun ja aja treenaamaan, kaikki tapahtuu arjessa. Näin tekee myös kasvatit. 

Lenkille, kun lähdetään laitetaan pikkudummyt (yhdellä kasvatilla sellainen 20g dummy koska ei ole isompia taskuja) taskuun ja dummyja tippuu matkan varrelle (sokkoja, linjoja), pilli pysättää kesken lenkin jolloin se dummy saattaa lentää jne. Näin kun tekee 6kk-1v koiran kanssa muutamana päivänä viikossa saadaan hyvää treeniä, vaikka se hetki kestää minuutin kerrallaan, niin hyviä asioita jää koiran mieleen. Lisäksi, kun tehdään asioita, joissa koira epäonnistuu ja joutuu yrittämään uudelleen onnistuakseen tai joutuu pyytämään apua on onnistumisen palaset kasassa.

Vuosien saatossa ruutini tuo varmuuden ja riittää siis 3-4vuotiasta koiraa enää "treenata" kerran viikossa.  

Ennen koekautta Darren tuli myös briteistä antamaan kauteen viimehetken vinkkejä, kun Jennin porukoiden kanssa pidettiin yhteinen viikonloppu. Miten sitä kaipasikaan näitä kokoontumisajoja! Mahtavaa seuraa ja hienoja koiria oli nautinnollista katsoa yhden viikonlopun ajan. Vuonna 2023 otamme botskin rajojen ulkopuolelle. 

Syksyllä sitten koekautena saaatiin aikaan myös tulosten lisäksi viivoja, että nollia - ne jollain tapaa pitää kokea, vasta sitten voi arvostaa muita tuloksia. Mitä enemmän tavoitellaan täydellisyyttä sitä vähemmän me pysytään nöyrinä tai ei tiedetä mitä treenata. Kun saadaan hyviä tuloksia, niitä osaa huonojen jälkeen ihan erilailla arvostaa. 

No niitä hienoja tuloksia sitten tulikin: AVO1-tulokset teki Mando, Ookke, Sturan sekä Muru vesilintukokeesta. AVO2-tulokset tuli Kiirukselle (2kpl) sekä AVO3-tulos Murulle ja Junnulle. VOI1-tulokset tuli Ookkelle, Bertalle, Mandolle, Hiilille, Murulle, Sturanille sekä Ruulle. VOI2-tulokset tuli Ookkelle, Bertalle sekä Mandolle ja VOI3-tulos Mandolle. Vuoteen mahtui myös Sturanin Derby2-sija sekä paras suomalainen kasvatti-tittel. 

Vuoden kovatekijä oli myös Mika ja Masa. Masa taituiroi jo tänä vuonna Voittaja-1 tulokset kasaan. Masasta vuoden tuloksilla Vuoden metsästyscockeri sekä -tulokas. Ookke 2., Mando 3., Bertta 6., Muru 8., Sturan 16., Kiirus 20., Hiili 22., Ruu 25 ja Junnu 38. Hurjia. 

Vuoden tulosten myötä ensivuoteen jää viimeisen 1-tuloksen odottelu KVA-titteliin Mandolle, Ookkelle, Bertalle ja Hiilille.

Tukituotteena käytiin auttamassa noutajia treeneissä, että kokeissa, että paimennettiin lintuja liikkumaan. 

Agility: 

Hossinglaiset piti huhtikuussa ensimmäisen agilityleirin, josta kyllä perinne saadaan! Strömforsin ruukki täyttyi kilpailevista hossinglaisista, aloittelevista sekä parista sivutuotteesta. Naurua, ystäviä, hyvää ruokaa & juomaa. Vuoden 2023 leirit ovat jo suunnitelmissa. 

Vuoteen mahtui kuuden koiran kesken yhteensä 138 starttia. Vuoden aikana kilpailu-uran aloittivat Junnu sekä Muru. Sertejä kerettiin hakemaan Ookkelle, joista Ookke nappasi hyppyvalionarvon. 

Ookke sekä HIili kävivät helmikuun EO-karsinnoissa Oulussa ja Ookke kävi lisäksi karsinnat/halli-SM kisat huhtikuussa. SM-nollia ei edes varsinaisesti kerätty eikä aikomusta ollut käydä viimeistä EO/MM-karsintakilpailua. 


Toko ja BH:

Alkuvuonna oli itselläni sekä Heinillä kova motivaatio tokoilla kun päätin käydä Ookken kanssa kokeessa. En tajunnut treenien aikana, että merkkien häiriötä pitäisi treenata niin paljon ja koe kaatui jo alkumetreihin,kun koira näki merkit aloittaessaan liikkeet. Ihan toivoton tapaus ja keskeytin kokeen. Tokomotivaatio ei palannut kun lähihalli suljettiin. Bertta ei kokeissa käynyt. Onkohan tämä minun ja Heinin ikuisuusprojekti. Tarvitaan lisää tunteja vuorokauteen! 

Mandolla ja Lauralla sen sijaan oli tunteja sopivasti. Mando starttasi ensimmäisen tokokokeen hienolla ALO1-tuloksella sekä syksyllä kävi hakemassa tuulessa ja tuiskeessa hyväksytyn BH-tuloksen. 

Luonnetestit: 

Vuoden tauon jälkeen saimme myös Reijolle sekä Jormalle (Jarin lopetettua) luonnetestit S-pennuille sekä M-pennuille, joista peruuntumisen jälkeen Muru kävi. Ensivuodelle on jo onneksi pari-kolme paikkaa saatu varattua. Muru sai 205, Sturan 191p ja Junnu sekä Kiirus 138p. Junnun sekä Kiiruksen pisteet hieman ihmetytti, oisin olettanut muutaman osa-alueen olevan erilaiset. 

IG-stoorin puolella näistä olikin puhe ja sainkin niistä "negatiivistä" palautetetta kun sanoin että korkeat pisteet ovat helpon koiran pisteet. Näin on. Vieläkään en käännä päätäni tässä. Se mitä ei ehkä tuossa ymmärretä on se, että kaikki aloittavat jostain. Sen ensimmäisen koiran pisteiden ollessa korkeat on kokemattoman koiranomistajan (tässä kohtaa kouluttajan) helpompi kouluttaa koiraa. Osaava kouluttaja tekee matalamman pistemäärän koirasta ihan samanlaisen kuin ensikertalainen korkean pistemäärän koirasta. Tämä se ero. 

Luonnetestit ovat tärkeä osa minun kasvatusta. Luonnetesti avaa testinä koiraa yksilönä ilman omistajan tarjoamaa tukea. Harmi vain, että nyt näistä pitää maksaa lisenssiä, että voi ilmoittautua. Tässä asiassa on kylläkin kolikon kääntöpuoli: kun maksetaan lisenssi on tokokokeisiin meno myös helpompaa. 

Näyttelyt: 

Näyttelyistä harvemmin kirjoittaa käyttölinjaisten kasvatuksen osassa, mutta koska jakkupuvut laitettiin päälle niin tottakai nekin mainitaan! Vuoden näyttelymenestyksestä vastasi H-tuloksilla Mutku sekä Karkki. Näin molemmista Käyttövaliot. 

Tänävuonna näyttelyissä käydään varmaan usean koiran voimin. 

Pääsimme loppuun.....olihan siinä taas tekstiä. Ajattelin että sellainen pikkukivapostaus tästä saadaan. Täytettiin kuitenkin vuodesta ihan jokainen päivä ja saatiin kasaan huikea vuosi! Kiitos siitä ihan jokaiselle. 

Tervetuloa vuosi 2023.

Kommentit

Suositut tekstit