Ymmärrätkö itsekään miten koulutat?

Juttelin kaverin kanssa tänään suomessa mainetta niittäneen metsästyskoulutusta tarjoavan henkilön pitämästä koulutuksesta. Maksoi maltaita eikä ystäväni saanut käteen muuta kuin, "taitaa olla menetetty tämä 3-vuotias koirasi (koira ei ollut kiinnostunut kouluttajan tarjoamasta riistasta)" ja tämä huippuunsa viritetty koulutus oli tässä. Aloinkin miettimään reilun kuukauden takaista koulutusta Darrenilta, josta edellisen kirjoituksen kirjoitin ja Tiinankin blogista voi lukea hyvän tekstin tähän liittyen. Linkki blogiin

Missä ja miten mitataan huippukouluttaja lajissa? 

Huippukouluttajia on ollut iät ajat. On aina ollut guruja joiden koulutuksiin osallistutaan mielellään. 10-20-vuotta sitten nämä huippukouluttajien osaaminen mitattiin menestyksellä, mutta viimeisen viiden vuoden aikana on koiraharrastuksessa tapahtunut hyvin outo ilmiö: jokainen jolla on koira, pitää maksullisia koulutuksia. Nämä ihmiset ovat osaltaan kyllä viisaita, ovat ymmärtäneet että on olemassa isokin porukka, jotka ovat valmiita maksamaan isojakin summia. Vanhanajan huippuja ei taida enää olla kuin IPOssa sekä tokossa, jossa samat huiput menestyvät vuodesta toiseen - osaamisellaan sekä hyvillä; loppuun asti viritetyillä koirilla. 

Seuraan mielenkiinnolla itse näitä ihmisiä, tapaan heitä kokeissa sekä kilpailuissa ja näen miten he toimivat omien koiriensa kanssa. Uudenajan kouluttajat ovat niitä, jotka eivät itse ole vuosiin kilpailleet lajissa mistä veloittavat tai käyvät tai sitten ovat niitä joiden nimi tiedetään, mutta kukaan ei tiedä heistä sen enempää. 

Koiraharrastusvuosikymmenten aikana olen itse nähnyt ja kokenut useita kouluttajia ja arvostan isoa osaa heistä. Olen myös joissain lajeissa ollut sen verran, että olen nähnyt usean kouluttajan myös aloittavan omaa uraansa. Kouluttajien oma kasvutarina siis on hienoa seurattavaa sivusta, kun kouluttaja itse menestyy arvokisatasolla ja pystyy tarjoaamaan tasoista koulutusta seuraaville. 

Kilpaileminen sekä kokeissa käyminen antavat kouluttajalle kokemuksen miten laji kehittyy tai taidon nähdä muita koiria ja miten ne ovat koulutettu. Ikävä todeta, mutta koulutetun koiran myös näkee ja koirasta pystyy erottamaan mikä on jalostuksen tulosta ja mikä ei. Eräs kaveri totesi, että ei tarvittu kuin hetki, kun maleista tehtiin kaksi linjaa ja sama tapahtunut myös lintukoiriin. Aina voidaan yrittää palauttaa menetettyä, mutta menetetty mikä menetetty. Kun jalostamisen vaakakuppiin tulee muut asiat, menettää toisen.

Usein mietin, että oletko ollut koulutuksessa, jossa tehdään helppoja juttuja ja onnistutaan? Silloin meillä kaikilla on yleensä hyvä mieli, mutta harmi on, että kouluttajalla ei ole osaamista viedä koirakon osaamista seuraavalle tasolla tai ratkoa ongelmia. Sama pätee osaan kouluttajiin: he vievät aina koiransa määrätylle tasolle, sen jälkeen loppuu osaaminen ja jokainen koira on toisensa kopio virheissä. 

Hyvä kouluttaminen lähtee aina koiran tuntemisesta, erilaisista koirista sekä täydellisestä koirasta. Mikä voi olla kouluttajan päämäärä, jos kouluttajalla ei ole ollut yhtä hyvää? On myös oltava huonoja koiria, jotta voi tietää mikä on paras tai edes melkein paras. Hyvä kouluttaja osaa ratkaista palapalalta ongelmia. Kun on ongelma, on myös ratkaisu ja tie päämäärään. 

Aina ei sammakosta tehdä prinssiä ja olen usein kuitenkin miettinyt myös koiria nähdessäni miettinyt, että eikö tässäkohtaa ole kenelläkään ole ollut pokkaa sanoa, että "nyt ei tainnut jalostus ja harrastusvalinta kohtaa?". 


Hyvä kouluttaja ymmärtää kuitenkin ennen kaikkea ihmistä ja lukee ihmistä. Hyvä kouluttaja ymmärtää, että me ihmiset luodaan ongelmat ja meitä ihmisiä koirat yrittävät ymmärtää. 

Agilityssä on helppo sanoa: olet myöhässä, mutta sama pätee 110% myös jokaiseen muuhun lajiin ja näihin me tarvitsemme kouluttajia. Tarvitsemme henkilön, joka kertoo meille hetkestä jonka koira tarvitsee. Tarvitsemme myös haastetta. Tarvitsemme henkilön, joka kertoo kun babysittaamisen aika meni ja on aika nostaa haastetta, antaa koirien tehdä sitä mitä niille on koulutettu tai mihin niiden osaaminen on tarkoitettu. 

Kommentit

Suositut tekstit