Halleluja, Chromebook is back!

Tänään Forssan Gigantista matkaan taittui mukaan uusi Chorobook, halleluja - voimme jatkaa säännöllistä blogin päivittämistä, sillä T ja Y-kirjaimet löytyvät vakiona. 

Kuva M. Kulmala

Hossingin kolmas virallinen käyttövalio saatiin kasaan kesäkuun alussa, kun Karkki, Hossing Piper kävi Cockereiden erkkarissa hakemassa H:n. Erikoisnäyttely on yleensä ollut se, minne jengi kokoontuu hakemaan sankoin joukoin H-kirjaimia. Helpolla ne ei silti tule, kurkkaa vaikka tuloksista. Samanlaista H-listaa ei ole siis luettavissa kuin palveluskoiraerkkarista. Kaikkia ei tässä näyttelyssä tunnettu rotuun ja T oli yhtä suosittu kirjain, kuin H. 

Karkille näyttely oli toinen. Karkki ei ole mikään pikkutyttö, mutta kyllä sen cockeriksi tunnistaa. Turkkia ei ole paljoa, mutta viisitoista karvaa saatiin kasvamaan. 
"Balanced head with kind eye but untypical of the breed. Well musceled, in good condition. Good bone and excellent feet. Sound moving but very wide in front ja close behind. Not too showbreed standard, but good hunting dog". Aamen. Karkin näyttelyt tapauteltu. Lämmin kiitos esittämisestä Riikka Karinen. 

kuva I. Erling

Hossingiin kerkesi tulla myös toinen valio, kun Ookke valioitui Suomen Hyppyvalioksi toukokuussa. 
Agilityvalioituminenkaan ei ollut kaukana, sillä rima tuli alas. Ookken näyttelytylosta varmaan joudumme odottamaan hieman kauemmin, sillä urosleima jäi jonnekin Maurille. 

Ookken siskon, Mutkun Käyttövalio-tarina on kirjattu kirjaksi. Tiinan ensimmäinen kirja on ollut todella hyvä spanielinkoulutukseen ja kasvattini sen lukivatkin suurimmaksi osaksi, kun spanielia vasta miettivät - jatkossa luetaan siis parikin kirjaa. 

Tilaa kirja tämän linkin takaa ja lue yhden koiran ja hänen omistajan kasvutarina. Kirja ei ole vain spanielin kouluttamista, vaan osaltaan koiran ymmärtämistä. Nykypäivänä olen huomannut usean harrastuksen parissa olleena, että koiran ymmärtäminen on nykypäivänä yhä vaikeampaa. Perusasiat ovat hukassa, käytetään erilaisia esineitä/tavaroita apuna mitä voisi ihminen tuottaa tai kaikesta tehdään leikkiä. Koirilta puuttuu perustaidot kuten paikkaoleminen tai vapaana liikkuminen. Koiran rooli ei ole enää olla lemmikki, vaan välillä se alkaa olemaan jo lapsen korvike, jolle ei saa sanoa ei koska koiralle tulee pahamieli. 
Yhtenä päivänä puhuimme juuri koirien luonteista. Itse olen testauttanut kasvattini (S-pennut menossa nyt kaikki) ja esim Ookken ja Maurin keskinäiset piste-erot ovat huikeat. Lisäksi arjessa olevat luonteet eroavat: toinen on viilipytty ja toinen höselä. Toinen kiltti ja toinen tuhma. Kotikoiraksi koira tarvitsisikin lähempänä 200 olevat pisteet, kuin 130p, hujakoilla olevat. Mitä korkeampaa, sen tasapainoisempaa, vaikka sitten kovenpaa. 

kuvasta puuttuu Noora & Sturan sekä Kirsi & Junnu sekä Heikki. 

Kesäkuussa vietimme mahtavan viikonlopun Hossing-porukan kesken Janakkalassa treenaten koiria. Kutsuin meitä koulutaan Darren Skidmoren (Kennel MoelFamau) jonka itse tapasin Sallin ollessa pieni. Darrenin selkeä koulutusideologia sekä suorat palautteet ovat meille suomalaisille tarvitsemia asioita. Ei ole söpöä tai nättiä on f*cking hienoa tai f*ckin paskaa. 

Ylläolevat koirat treenattiin kaikki 30 x 70m alueella. Samaa polkua tallattiin ja koirat hakivat kunnon ryteikköä. Tehtiin väliin noutoja tai sitten Darren sanoi suoraan että ei noutoja. Toisinaan Darren otti pilliohjaukset itselleen ja Darrenin käsi ohjasi olkapäällä ihmistä tekemään asioita oikein. Ohjaajan auktoriteetin puuttuessa "listen" käskyt tuli Darrenilla ja koirat totteli. Ei tarvittu koirillekaan mitään ihmeellistä, vain selkeys. Nöyrinä, lakki kourassa palattiin maan pinnalle ja tehtiin henkinen ryhtiliike. 

Tässä maastossa treenattiin kaikki.

Se mikä tälläisessä tapahtumassa on hienoa on yhteinen fiilis tekemisestä ja yhteisöllisyys. 
Korona, kun tuli pakeni kaikki ja loppu tuli kuin seinään. Nuorien koirien ohjaajat menetti koronassa paljon mitä normaalisti pystyy tarjoaaman heille ja se on yhteinen tekeminen. Tälläisistä tapahtumista eniten oppiikin aina nuorien koirien ohjaajat. Heille koulutusprosessi on auki ja voivat itse miettiä mitä hyödyntää ja mitä ei; mikä on itselleen tärkeä prioriteetti ja mitä ottavat käytäntöön. Me muut tehdään ne ryhtiliikkeet ja korjataan itseämme, jotta teemme koiristamme parempia. 

Kiitos tästä tapahtumasta kaikille, jotka pääsivät mukaan. Tein tapaamisen yhdessä Pasin ja Jennin (Kennel Artic Forest) kanssa. Heidän kasvateille teki varmasti hyvää nähdä erilaisia koiria ja varsinkin omien koirien isä työssä, jonka Darren olisi napannut mukaasakin. 

Tämä tapahtuma ei jää tähän, vaan perinnettä jatketaan. Seuraava trippi mennään vain rajojen ulkopuolelle. 

Iltaa yhdessä. Koska tämä chromebook palasi, niin jatketaan vielä - niin paljon kaikkea!
Jimi sekä Masa kävivät myös luustokuvissa ja hienompia tuloksia en olisi voinut kuvitellakaan! 
Masa palasi A/A ja polvien sekä kyynärten osalta 0/=, Jimi nappasi samat tulokset sekä puhtaan selän myös. Jimin ikä ei mahdollista virallisia kuvia kokonaan, mutta epävirallisina kuvat olivat puhtaat. Nämä tulokset tietää myös osaltaan sen, että pentusuunnittelmia voidaan miettiä. 

Seuraavat pennut tullaan tekemään Kiirukselle (Hossing Supero), mutta sekä Kiirukselle ja urokselle (Masa) tulemme hakemaan koetulokset, joten ajankohta on vasta ensivuonna. Jimi tullaan käyttämään M-pentuun aikaisintaan 2024. 

En malta odottaa! 

Kommentit

Suositut tekstit